Divendres 1, dissabte 2 i diumenge 3 de novembre del 2024
DIVENDRES ·1· SOLSONA – Santuari de PINÓS – Torre Ardèvol
Sortida: a les vuit (8.00 h) de l’avinguda Diagonal, 355 (entre els carrers de Roger de Llúria i Bruc, carril central). Actual parada oficial autoritzada per a realitzar el desencotxament i encotxament d’autocars discrecionals.
Esmorzar: a càrrec de cadascú, en una àrea de servei.
Seguidament: visita, guiada i comentada, pel centre històric de SOLSONA, tot fent una passejada per gaudir dels seus carrers i del seu ric patrimoni arquitectònic com és l’Ajuntament, la Torre de les Hores, les places de sant Joan, sant Roc, sant Pere i Major, el Palau Llobera, el Portal del Pont i la Col·legiata de Santa Maria de Solsona, actual catedral d’estil gòtic, començada a finals del segle XIII i acabada al segle XVII, on es venera la imatge de la marededeu del Claustre (patrona de la ciutat), del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català.
Tot seguit visitarem el LOCAL BOIG, on s’exhibeixen els gegants de la Festa Major i del Carnaval, conjuntament amb un centre d’interpretació de la festa i un espai polivalent per fer-hi tallers.
Dinar: al restaurant de l’HOSTAL dePINÓS
Tarda: visita al Santuari de Santa Maria de Pinós, situat prop del cim de la serra de Pinós (931 m) fou edificat pels templers el 1312 i molt aviat passà als hospitalers. Actualment, és un centre de devoció comarcal, des d’on es domina una magnífica panoràmica dels Pirineus, Collsacabra i al Montseny.
Seguidament visitarem la TORRE del castell d’ARDÈVOL, construïda en època dels comtats cristians a mitjans del segle X i situada al cim d’una petita penya, al centre de l’actual poble d’aquest nom, al costat de l’església parroquial de Santa Maria.
DISSABTE ·2· Vall de LORD - OLIUS - Santuari del MIRACLE
Matí: anada fins al municipi de Guixers, situat a la Vall de Lord, al nord de la comarca del Solsona, es tracta del municipi amb l’extensió de territori més gran de la vall, on la població viu disseminada en masies. Allí es troba l’ermita de SANT SERNI, una joia del romànic català dels segles XI i XII i des d’on podrem gaudir, tot contemplant les vistes de tardor de la vall del Lod, la serra de Busa i podrem identificar el relleu geogràfic que ens acull. Des d’aquest lloc farem una breu passejada fins a arribar a la roureda de Vilamantells, on tindrem el goig de gaudir d’una petita experiència sensorial al bosc.
Dinar: al restaurant del Molí del Pont.
Tarda: visita al Conjunt Monumental de Sant Esteve d’OLIUS, format pel camp de sitges del període dels ibers, la preciosa església de Sant Esteve i la seva cripta, d’estil romànic llombard de la segona meitat de s. XI i pel cementiri modernista, una obra única i singular, dissenyada per l’arquitecte Bernadí Martorell el 1916.
Seguidament, ens aproparem al SANTUARI del MIRACLE, on podrem admirar la restauració feta del gran retaule de l’església, una de les joies barroques més impressionants de casa nostra, obra de l’escultor Carles Morató, de l’últim quart del s. XVIII, el claustre del monestir benedictí depenent de Montserrat i els espais exteriors amb la seva Bassadòria.
DIUMENGE · 3· CASTELLVELL - SOLSONA - BARCELONA
Matí: pujada al cim del turó de CASTELLVELL, situat a 130 metres per sobre de la ciutat de Solsona, lloc on si troben antics vestigis dels ibers i posteriorment restes de castells medievals, sobre les quals si va construir un notable edifici d’estructura gòtica, que ha romàs obert al culte com a santuari de la Mare de Déu del Remei, essent també un mirador de primer ordre sobre tot el vinyet de Solsona i de gran part de la comarca del Solsonès.
Seguidament visitarem el POU de GEL, un element del patrimoni de la ciutat magníficament restaurat i museïtzat, tota una estructura de planta circular coberta amb una cúpula, que servia per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia. S’utilitzà des del segle XVII al XIX. Durant la visita descobrirem com funcionava la producció, emmagatzemament i comercialització del gel fa més de 200 anys.
Finalitzarem amb la visita al MUSEU DIOCESÀ i COMARCAL deSOLSONA, on s’exposen obres de tots els períodes històrics, mitjançant un recorregut cronològic, que abasta des de la prehistòria fins a l’època contemporània, amb diverses col·leccions de patrimoni historicoartístic pluridisciplinàries procedents de les comarques que integren el Bisbat de Solsona.